MIJN RECEPTEN UIT EIGEN TUIN



Met groenten van eigen bodem.


2019

Men neme voor de Soep:

Enkele wortelen zoveel als men wilt.
1 a 2 preien.
1 ui.
1 pastinaak
Runder of kipboullion

wat zout,
en gemalen peper.

en zoveel water als nodig is.

Bereiding:

Schil de wortels,was de preien, pel de ui,
snij alles in grove stukken.
Schil de pastinaak en snij alles in zeer kleine stukjes.
Zet het water en/of boullion op en breng het aan de kook.
Voeg de ingrediënten aan het kokende water toe, en zet het vuur wat lager.


Als alles gaar is, deze soep niet verpesten door alles fijn te malen,
maar zo op het bord brengen.
Voor de liefhebber zet men een potje honing mosterd op tafel.

Eet smakelijk.

(Eventueel toevoegen wat gehaktballetjes  uit blik.)


Puree van Pastinaak:

Men neme:

2 of 3 Pastinaken
wat room.
Peper en zout

Bereiding:

Snij de Pastinaken in kleine stukken, met wat zout naar behoeven.
zet ze op met ruim water.

Als de pastinaken gaar zijn roer of stamp dan de room er door heen.
Afmaken met wat gemalen peper.
Hierbij kan men alle groenten van de tuin bij eten.
Vlees is natuurlijk ook toegestaan.

Eventueel wat tomatenstukjes toevoegen.


Een snelle hap (niet van de tuin)

Men neme:

Macaroni
Een blik vlees.
1 ui.
Wat geraspte kaas.
Tomatenpuree
Eventueel wat mayonaise.

Bereiding:

Zet de macaroni op met wat water. (eventueel met wat zout).
Schil de ui en snijdt hem fijn, doe wat olie en of boter in steelpan, en fruit deze.
Open het blikje vlees en snij het in kleine blokjes.
Als de macaroni gaar is meng het dan door het vlees heen, en dien het op een bord.
Neem naar behoefte ui, tomatenpuree, en of mayonaise, roer deze door de Macaroni.

Voor de liefhebber snij men er nog een cilipeper door.

Eet smakelijk.

Het inmaken van Courgette's etc.

Neem de courgette's van de plant en was ze even.
Zet een pan gereed, snij daar de courgette's in kleine blokjes.
Doe er wat paprika's versneden bij.
Een ui mag ook niet ontbreken.
Met wat peper en azijn, zet men deze op het vuur.
(voor de liefhebbers kunnen ook een paar versneden peper worden toegevoegd
zoals Madam Chanet)
Laat het geheel bijna gaar koken, en voeg naar believen suiker,
of zoetjes toe.
Zorg dat de potjes schoon zijn.
Vul ze met de hete substansie voeg er hete azijn toe tot aan de rand.
Sluit het deksel en zet ze op de kop weg tot ze afgekoeld zijn.
Draai ze dan om, hij zuigt zich dan vacuum.
Goed om te gebruiken bij Chinees eten.

Bonen in het zout:

Men neme alle soorten bonen die te dik zijn geworden of er niet zo mooi meer uit zien.
Tuinbonen, snijbonen, slabonen etc.
Snij deze in kleine stukjes en verdeel die in een schone emmer.
Doe er per laag een paar handen zout over.
Als alles versneden is legt men een doek er over, daarop een houten plankje, welke geen
geur aan de bonen geeft (pas dus op wat men doet) daarop een steen.
Verders maar laten rusten en het zout zijn werk laten doen.

Preischotel:

Voorbereiding:
Prei
aardappellen
spekjes
geraspte kaas.
Ovenschaal

Men neme zoveel prei als dat men nodig heeft.
Snij ze bijna door de helft en was ze grondig.
Men kan ze eventueel even voorkoken.
Dan in stukjes snijden, de grote bepaald u zelf.

De aardappels schillen en in plakjes snijden.
Deze even voorkoken tot beet gaar.

Een ovenschaal in boteren.

De aardappelschijfjes in lagen leggen,
daar op de prei in laag, enz.
de gesneden spekjes er door.
En af maken met de geraspte kaas er over.

De oven voorverwarmen.
De tijd hangt af van de hoeveelheid die men gebruikt heeft.

Chutney van groene tomaten

Voorbereiding:
Groene tomaten
uien
zout
azijn
paprika poeder.

Snij de tomaten in stukken, verwijder het neusje.
Maak de uien schoon en snij in partjes
zout
azijn
en paprikapoeder

Doe alles in een pan en laat het ongeveer een uur koken.
Maak de potjes schoon en zet ze klaar.
Vul de potjes tot aan de rand, deksel er op en op zijn
kop wegzetten.

(groene tomaten kunnen giftig zijn gebruik ze met maten)


















Reacties

Populaire posts van deze blog

EEN ONDEUGEND VERHAAL (Roman)

MIJN VERHAAL OVER ONS DORP

DE STAMBOMEN APPEL